top of page

לא רק לבן: המטבח הבייתי מא'-ת'

המטבח הביתי יצא בשנים האחרונות מן המסתור, מהחדר הצדדי הסגור אל מרכז הבית הישראלי. למטבח פונקציות רבות המשתנות במהלך היום ומאדם לאדם. ובשל כך, משקלו של המטבח היום זהה לזה של הסלון, וכפועל יוצא מכך אנו עדים היום לסביבת מגורים החובקת בקרבה שני מוקדי התרחשות מרכזיים וחשובים  בבית. 

נתחיל את המסע בהכרת חלק מהסגנונות השונים לעיצוב המטבח, נרחיב על חומרים (חזיתות, משטחים, פרזול וידיות) ונקנח בתכנון החלל: משולש העבודה, סיטואציות ישיבה, אחסון, תאורה ומכשור חכם. 

לא רק לבן ולא כזה פשוט- עיצוב מטבח תנו דרור לנפש ולמחשבה ובואו נצא לדרך.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

סגנונות

קיימים סגנונות אין סופיים לעיצוב המטבח ואתן מספר דוגמאות. אבל לפני שאנחנו מחליטים על סגנון עלינו להסתכל על התמונה המלאה- הבית שלנו ויחסי הגומלין שלו עם המטבח. 

ראשית עלינו לשאול את עצמנו: האם אנחנו רוצים שהמטבח ימשיך את הסגנון הביתי וייטמע בו? האם אנו מעונינים להבליטו על ידי צבע שונה בדומה לתכשיט? האם באמצעותו אנו רוצים ליצור אקלקטיות ומתח עיצובי ולתת לו סגנון שונה ומשלים לשאר הבית? או שמא נעדיף להעניק לו מראה נטרלי שישמש כרקע לסלון ? 

kitchen-design-ideas התמונה לקוחה מהאתר

+ המטבח הסקנדינבי: סגנון שתופס תאוצה בארצנו ומתחיל להופיע במקומות שונים. העיצוב הסקנדינבי הוא שילוב של תרבות ופשטות. מאוד נקי, הצורות שלו ברורות, מאופיין בשילוב בין חומרים שונים תוך שמירה על צבעוניות נעימה ולא דומיננטית. ארונות המטבח צבועים בצבע בהיר לרוב אפור או לבן ועליהם בנוי משטח עבודה מעץ בהיר מאוד. נעשית הפרדה בין ארונות גבוהים לנמוכים על מנת לשמור על קוים נקיים וסדר בעיניים. מעל הארונות הנמוכים נתלים בדרך כלל מדפי עץ. את המטבח מקשטים אדניות תבלין, כסאות ברזל וכלי עץ.

Hunajaista התמונה לקוחה מהבלוג

+ המטבח המודרני: סגנון נפוץ ופופלרי מאוד. קיימת נטיה לבלבל בינו לבין הסגנון המינימלסטי אך אלו שני סגננות שונים. הסגנון המודרני מאופיין בצורות נקיות וברורות נטולות קישוטים. הארונות מעוצבים בקוים ישרים. יחד עם זאת בסגנון המודרני נעשה שילוב בין צבעים, חומרים וטקסטיל שמעניקים אופי יחודי ושונה לכל מטבח ולכן אנו עדים לנראות שונה בין המטבחים הנבנים בסגנון זה.

Homelife ומהאתר velvet elite עיצוב Archiproduct התמונות לקוחות מהאתר

המטבח הקלאסי: סגנון שהיה מאוד פופלרי בעבר והולך ונעלם מהנוף הישראלי. המטבח הקלאסי משדר עושר רב שמושג על ידי חיבור בין חומרים יוקרתיים ומגוונים: זכוכיות מעוטרות, מסגרות, ידיות מבריקות מחומרים שונים, משטחי שיש מאבנים משובצות -משטחים שעברו עיבוד ממצבם הטבעי לתצורה הסופית במטבח. הסגנון מאופיין בריבוי של אביזרים וקישוטים מזכוכית ונחושת. לרוב ליד המטבח נמצא שולחן אוכל מעץ מלא ומסיבי.

Gian Vittorio Plazzogna עיצוב Archiproducts התמונה לקוחה מהאתר

+ המטבח המינימליסטי: מאד נפוץ ופופלרי היום בעולם העיצוב. מתאפייין בניטרליות צבעונית וחומרית, צורות גאומטריות ברורות ונקיות מיעוט קוים, אור טבעי ומעט דקורציה. לסיכום כפי שהגה מיס ואן דר רוהה ”less is more” .

צבע הארונות יהיה לבן או לכל היותר אפור בהיר,  משטחי העבודה וחיפויי הקיר ימשיכו את הגוון הנבחר. ארונות נמוכים וגבוהים יופרדו לאזורים שונים והידיות לרוב יהיו אינטרגרליות.

koekkenskaberne התמונה לקוחה מהאתר

+ המטבח התעשייתי: תופס תאוצה וצץ לאט לאט ביותר ויותר מקומות. מתאפיין בהבלטה של קוים חדים, אוסף של צורות המאוחדות לקומפוזיציה שבה כל חלק שומר על ההגיון הפנימי ומבטא הקשר לשאר החלקים, דינמיות צורנית שעובדת למטרה אחת. נעשה שימוש במכאניקה של חומרים, נוצרים שילובים מפתיעים וקיימת הדדיות בין הפונקציונאליות לסטייל. החומריות משלבת ברזל, נירוסטה, עץ טיק ובטון ולרוב יעשה שימוש במכשירים “חכמים”. 

Countertop חברת Houzz ומהאתר Trendenser התמונות לקוחות מהאתר

+ המטבח הכפרי: היה פופולרי מאוד בעבר ועושה קאמבק מפתיע. מתאפיין בחומרים שניתן לעבדם באופן ידני והם שאובים מעולם הטבע. החומרים יופיעו במצבם הגולמי, עץ, אבן טבעית, נחושת וטקסטיל מחוספס ומעוטר. הצבעוניות תהיה חמה -גווני שמנת ובז’. הארונות לא יגיעו עד התקרה וישאירו מקום לאלמנטים תלויים. החזית תעוטר, הידיות יהיו חיצוניות ותכשיטיות, והקיר יחופה באבן או בשיש.

Hemeds התמונה לקוחה מהאתר

+ המטבח הטוסקני: ניתן לשייך סגנון זה לסגנון הכפרי שכן מטבח טוסקני הינו מטבח איטלקי כפרי, אבל בחרתי להרחיב עליו בשל קסמו הרב, ובשל החום וההשראה שהוא מעניק לנמצאים בו. (גילוי נאות -אינני חובבת את העיצוב הכפרי לרוב אך גם אני נפלתי בקסמו של המטבח הטוסקני). במטבח הטוסקני נעשה שימוש בעץ מלא, בצבעים חמים ובחיפויי אבן. הוא משכיל לעשות שימוש באור טבעי ולכן לרוב נמצא בו חלון גדול ונדיב הממוקם במיקום אסטרטגי כך שישפיע על האווירה. בתכנון שלו תמיד יושם דגש על אווירה משפחתית, בישול ביחד וישיבה משותפת.

חומרים

כשאנו מדברים על המטבח הביתי, העיסוק בחומר חשוב מאוד. לפני שאנו בוחרים חומר, עלינו לדעת מהם יתרונותיו וחסרונותיו, מהי עמידותו ולאיזו תחזוקה נדרש. המטבח אינו מוצר זמני, ולכן עלינו לשים דגש ולהקדיש מחשבה לנ”ל.

את חומריות המטבח יש להתאים כמובן לסגנון העיצובי שבו בחרנו, לבית לריצוף אבל בראש וראשונה לאופי העבודה שלנו במטבח. את החומרים במטבח אנו מחלקים למספר קטגוריות: משטחים, חזיתות, ידיות ופרזול. 

מטבח מוגדר כחלק מהחללים הרטובים של הבית ולכן תמיד נדרוש, שגוף הארונות במטבח יהיה עשוי מחומר עמיד למים ולא ישתנה עקב חשיפה ללחות, כמו כן עליו להיות חזק ולשאת משקלים גבוהים.

+ משטחים: 

משטח העבודה הוא המקום החשוף ביותר ל”נזק” במטבח ולכן חשוב שיהיה עמיד ויתאים לאופי עבודתנו במטבח. האם אנחנו מרבים לבשל? לנקות? להפיל דברים ? לעבוד ללא הגנה על המשטח? 

+ משטח עץ- המכונה גם בוצ’ר-

יתרונות: מגיע במגוון צבעים וטקסטורות, ניתן לשייף ולתקן כמעט כל פגם.

חסרונות: אינו עמיד בחום, סופג כתמים, נוטה לשריטות, דורש תחזוקה קבועה וגבוהה.

+ משטח אריחי קרמיקה- מיוצר מחומר מלאכותי-

יתרונות: עמידות גבוה מאוד לחום ולכתמים, מגוון אין סופי של צבעים, טקסטורות והדפסים.

חסרונות: יוצר אי שקט בעיניים בשל הרובה המחלקת את המשטח, כמו כן הרובה נוטה עם הזמן להתלכלך ולספוג כתמים.

התמונה לקוחה מהאתר של רוחמה שרון

https://www.ruhamasharonkitchen.com/countertiles?lightbox=dataItem-j0r0zwg6

+ משטח אוניקס-  אבן טבעית, שמתאפיינת בצבעים חזקים ומרהיבים-

יתרונות: אינו סופג כתמים ורטיבות, בעל שקיפות מרתקת, מאפשר ייצור של כיור אנטגרלי.

חסרונות: אבן קריסטלית רגישה לחום וקור וכמו כן למכות חזקות ולכן יש לתחזק אותה בתשומת לב יתרה

+ משטח קוריאן-  משטח אקרילי-

יתרונות: אנטי בקטריאלי, אטום שאינו סופג חומרים, ניתן לבצע כיור אנטגרלי, נקי וסטרילי, מגיע בשלל צבעים, ניתן לליטוש.

חסרונות: אינו עמיד לחום, מקבל כתמים בקלות (ניתנים להסרה) אך דורש ניקיון תמידי ובשל כך תחזוקה גבוה.

http://www.nyga.co.il/DPage.aspx?pid=34 התמונה לקוחה מהאתר של ניגא 

+ משטח אבן קיסר- חומר מלאכותי שנוצר על ידי שילוב של משאב טבע ותחכום טכנולגי-

יתרונות: קיים במבחר רחב מאוד של צבעים, קל לניקוי, מחירו נוח, עמיד נגד שריטות.

חסרונות: אינו עמיד לחום גבוה מאוד, נוטה לקבל כתמים.

+ משטח גרניט- אבן טבעית המכילה קוורץ ועוברת תהליך דחיסה בטבע-

יתרונות: חזק מאוד, עמיד לחום וקור, חומר טבעי לחלוטין שעובר רק תהליך ליטוש וחיתוך לפני ההגעה לביתכם, תחזוקה פשוטה.

חסרונות: כאן החסרון יכול להוות יתרון, בשל היותה טבעית לחלוטין אין שליטה על הטקסטורה והצבעוניות המדוייקת של האבן.

+ משטח נירוסטה- פלדת אל חלד דקה מאוד-

יתרונות: קל לניקוי, אינו צובר חיידקים ושאריות מזון ולכן סטרילי, עמיד בחום גבוה, אינו נשבר או נסדק, ניתן ליצר בו כיור אנטגרלי.

חסרונות: חומר תעשייתי מאוד, בשימוש שאינו מדויק יכול להוות מכשול עיצובי. (אך אם תדעו למנן את השימוש בו, הוא יכול להוסיף חן וסטייל לביתכם.)

http://bulthaupculinary.co.il/ התמונה לקוחה מהאתר

+ משטח בטון- מורכב מצמנט, חול, חצץ ומים-

יתרונות: חזק מאוד, עמיד לחום ולקור, ניתן ליצר אותו עם כיור אינטגרלי.

חסרונות: תהליך היצור ארוך מאוד, לאורך השנים יספוג הבטון כתמים, ישנה את צבעו ואף יקבל סדקים. חסרון זה יכול להוות יתרון עבור אלו שאוהבים את השתנות החומר.

http://www.artan.co.il/התמונה לקוחה מהאתר של ארטן בטונדה 

+ ידיות וחזיתות: 

למטבחים מגוון רחב מאוד של חומרי גמר לחזיתות. כשאנחנו מייצרים חזית למטבח יש לחשוב גם על הידיות, שמהוות במטבח חלק בלתי נפרד מהחזית ומהעיצוב. בחלוקה גסה ישנם שני סוגים של ידיות: 1.ידיות אינטגרליות החרוטות בחומר ומשדרות מראה נקי, סטרילי, הייטקיסטי. 2.ידיות מולבשות, חיצוניות- ידיות, שנקנות בנפרד מחומר החזית ומולבשות עליה, לידיות אלו קיימים דגמים מרובים מחומרים שונים. היום קיימים מנגנוני פתיחה ב”טצ’” נגיעה, או בלחיצה ובמקרה הזה אין צורך בידיות. 

יחד עם זאת כדאי לבצע בדיקה באילו טכנולוגיות ניתן להשתמש על חומרים בכדי להשיג תוצאות שונות ויחודיות, לדוגמה: חיתוך פלטות בC.N.C ועוד.

+ צבע בתנור - המכונה גם “שלייף לק” שהיא טכניקה של צביעה אחידה. בטכניקה זאת ניתן לייצר ידיות אינטגרליות או חיצוניות. הצביעה בתנור רגישה למכות ושריטות, אך קלה לניקוי, וניתנת להזמנה באין סוף צבעים וגוונים ובגימור משתנה של ברק.

 

+ עץ- מחולק לשתי קטגוריות - 1. עץ מלא שניתן לגיוון וצביעה וניתן לעשות בו ידיות אינטגרליות או חיצוניות. העץ המלא רגיש למכות ושריטות אך ניתן לשייף ולתקן אותו בכל עת. את העץ סוגרים בסילר- לכה שאחוזי הברק שלה נקבעים על פי רצוננו.

2. פורניר- עלי עץ המודבקים על פלטות MDF/סנדוויץ מהווים אלטרנטיבה זולה יותר לעץ המלא ועם זאת שומרים על היוקרתיות והמראה של העץ. באלטרנטיבה זאת ניתן להרכיב ידיות חיצוניות בלבד. גם כאן המשטח יסגר בלכה בעלת אחוזי ברק על פי בחירתנו.

 

+ פורמיקה - בעלת צבעים רבים ומגוונים וגימורים משתנים: מט ומבריק, חלק והדפסים. עמידות הפורמייקה נגזרת מאיכותה המשתנה. הידיות במקרה זה יהיו ידיות חיצוניות בלבד.

 

+ חומר אקרילי - נקרא גם פארפאן או ניו לק, חומר הומוגני לחלוטין עם רמת ברק גבוהה בשני צדי הדלת. עמיד מאוד, ניתן לחרוץ בו ידיות אינטגרליות או חיצוניות. יכול להגיע במגוון צבעים.

 

+ נירוסטה - ניתנת לכיפוף ובעלת עמידות גבוהה. הידיות יהיו אינטגרליות והצבעוניות של החומר אחידה. בנירוסטה ניתן לקבוע את רמת הברק אך זוהי הבחירה היחידה כמעט שניתן לעשות בשימוש בחומר זה.

 

+ זכוכית - עמידה וחזקה מאוד. מגיעה במגוון צבעים וגוונים. ידיות חיצוניות בלבד. 

וכמובן אין כמו לשלב- עץ טבעי עם צבע בתנור, נירוסטה עם זכוכית, פורמיקה ועץ ובעצם כמעט כל דבר.

+ פרזול במטבח: 

זהו נושא טכני ועשיר מאוד שיכול להשפיע על עיצוב המטבח וכמובן על כמות האחסון והשימוש במטבח. לא אלאה אתכם בפרטים טכניים אך חשוב מאוד לדעת ולהכיר את האופציות הקיימות היום בשוק על מנת לעשות התאמה מושלמת עבורכם. ניתן למצוא היום מנגנונים של טריקה שקטה, מגירות כפולות, מגירות נשלפות, מנגנוני פתיחת טאצ’ (נגיעה), אשר מאפשרים עיצוב ללא ידיות, משטחי עבודה נשלפים, משטחים עולים ויורדים, דלתות הזזה, ארונות עם אחסון כפול על הדלת ובעומק ועוד ועוד. 

פונקציונאליות

המטבחים הביתים עוברים ללא ספק תהליך אבולוציוני מתמיד בו הטכנולוגיות משתכללות ומשכילות לעשות שימוש בחומרים חדשים לצד החזרת אלו שכבר יצאו מה”מודה”. קיימת חזרה אל הבסיס, המלווה בפיתוחים חדשים, מה שמאפשר לנו לייצר אין סוף טיפוסי מטבחים מחומרים סגנונות והשראות שונות. אבל אל לנו לשכוח שהמטבח הביתי הישראלי הוא לא רק תפאורה אלא שחקן חשוב בביתנו ולכן מעבר לעיצוב האסתטי יש לתכנן את המטבח גם באופן פונקציונאלי.

בראש ובראשונה חשוב להבין שאין אמת אחת בתכנון הפונקציונאלי של המטבח, האמת היא: התאמה אישית. 

על מה צריך לתת את הדעת כשממתכננים מטבח? 

לא כל כך פשוט אבל גם לא כל כך מסובך: רק לא לשכוח אף סעיף.

+ תאורה: אלמנט חשוב מאוד בעיצוב ככלל ובמטבח בפרט. תאורה נכונה יכולה לחולל פלאים ביצירת אווירה בחלל. במטבח רצוי להשתמש בתאורה צמודת תקרה המאפשרת פיזור מיירבי של האור. פסי צבירה עם יכולת כיוונון הם פתרון יפיפה ופרקטי מאוד למטבחים. במידה ויש אזור ישיבה שאינו משמש לעבודה במטבח יהיה יפה להוריד גוף תאורה דקורטיבי מהתקרה, שיספק תאורה ממוקדת.

+ מכשור: היום בכל מטבח ישנם מוצרים חשמליים רבים, תנו את הדעת בתכנון היכן למקמם החל בטוסטר ועד לסוחט מיצי פירות. בגזרת המכשור ישנם חידושים עוצרי נשימה: מקררים המוטמעים בארונות, תנורים אינטגרליים המשמשים כמיקרו או ככלי אידוי, מכונות קפה אינטגרליות, מערכות סינון וטיהור מים הממוקמות בתוך הארון (קיים למים קרים ורותחים), משטחי גז המותקנים בקו אפס עם השיש, קולטי אדים שונים וכמובן מדיחים אינטגרלים. מוצר יפיפה להוספה למטבח -לחובבי היין ובעלי המקום ה”מיותר” במטבח- מקרר יין. קיימים היום מקררים שנצמדים למקרר הביתי הרגיל מה שנותן מראה של מקרר ענק. ומקררים קטנים שניתנים להצבה מתחת לאי ומוסיפים חן וסטייל רב למטבח.

+ מיני נושא אחרון: הפח. לכולנו יש צורך בפח במטבח ולרוב נייצר עבורו מקום מתחת לכיור על ידי מנגנון שליפה מיוחד או סתם הנחה. כאן יש לי עצה פרטית שתמיד עובדת , קנו פח עצמאי, גדול, אטום לריחות ואסתטי ומקמו אותו כראות עיניכם במטבח. זה נפלא בזמן בישול, יעיל מבחינת מקום, וחשוב מכל ניתן לניקוי ואינו משאיר ארון אחד שתמיד מסריח בבית.

+ אחסון: החל במגירת הבצלים דרך בקבוקי השתייה הקלה ועד לכמויות הפסטה בארון. ובדומה את כל כלי המטבח מסירים דרך כלי הגשה וכפות בישול. רק כך נוכל להתאים את מנגנוני האחסון ואת כמות הארונות באופן הולם, דבר שימנע מאתנו התכופפות תמידית, חוסר במקום או אי נוחות אחרת. המלצה שלי: נסו לצור אזור עבודה ללא ארונות מעליו על מנת לשמור על “אויר” במטבח, והגדירו אזור שבו ירוכזו ארונות גבוהים לרוב ליד המקרר.

 

+ משולש העבודה: מכונה גם משולש הזהב. מתייחס למקרר, כיור וכיריים בהכרח בסדר הזה. מקרר = אחסון, כיור= נקיון והכנה, כיריים משטחי עבודה. בין השלושה חייב להיות קשר על מנת לבצע עבודה קלה ונוחה, שכן רוב הפעולות ינועו בין שלושתם. את המשולש יש לסמן מהמרכז הקדמי של כל מכשיר ויש להקפיד שכל צלע במשולש זה תנוע בין 120-270ס”מ.

+ סיטואציות ישיבה במטבח: האם אתם נוהגים לאכול במטבח, לשבת לשתות קפה עם חברים, לקרוא ? ואיזו ישיבה תהיה נוחה ביותר לצרכים שלכם. במידה ויש אי במטבח, חשוב לציין שהגודל כן קובע- לרובנו יש פנטזיה על אי מפנק שיוצר סביבו התרחשות עיצובית וחברתית מדהימה, אבל, במידה ואין מספיק מקום האי יעשה עבורנו את השירות ההפוך בדיוק. במידה ויש לכם אי במטבח קחו בחשבון שניתן גם ליצר ישיבה מרוכזת בקצה שלו, ישיבה לאורכו או ישיבה מרוכזת במרכזו על ידי “רוכב”. כמובן שקיימת האופציה “העתיקה” והראויה, של ישיבה סביב שולחן במטבח, ורק יש לתת את הדעת מה יהיה מיקום השולחן ביחס למוקדי העבודה.

bottom of page